Tarikh Kemaskini : Jumaat, 17 Mei 2019.
blue green oren
A- A A+

KUALA LUMPUR 31 Mei - Kementerian Pendidikan berharap semua sekolah agar tidak lagi meminta para guru menyediakan dokumen berkaitan tugas mereka untuk tahun 2017 dalam pelaksanaan Standard Kualiti Pendidikan Malaysia Gelombang 2 (SKPMG2).

Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan petang ini, pihak kementerian mahu guru-guru menguruskan tugas semasa terutama yang berkaitan penyampaian pendidikan berkualiti tinggi kepada murid manakala audit penilaian kendiri itu dilaksanakan pihak sekolah.

 

“Kekeliruan berlaku disebabkan ketidakfahaman terhadap beberapa perkara seperti tidak jelas berkaitan dokumen yang perlu dibawa untuk diaudit. Evidens yang sepatutnya dibawa hanyalah merupakan dokumen pengurusan sedia ada terpilih sahaja.

“Tidak jelas tentang evidens menyebabkan guru diminta menyediakan evidens baharu yang membebankan, sedangkan evidens yang diaudit hanyalah merupakan dokumen pengurusan sedia ada yang disediakan sekolah dari semasa ke semasa,” demikian menurut kenyataan.

Maklum balas daripada 4,735 sekolah yang telah diaudit menunjukkan kebanyakan sekolah menjadikan SKPMG2 sebagai panduan pengurusan sekolah dan bimbingan semasa sesi audit membantu meningkatkan kefahaman dalam melaksanakan penilaian kendiri.- UTUSAN ONLINE